zuid hongarije
Blijf op de hoogte en volg lenny coskun en toffie
20 Januari 2013 | Servië, Subotica
onderweg liep de temperatuur langszaamop en plus 8 hebben we ook nog meegemaakt.
grote verrassing het lijkt wel voorjaar en het grootste voordeel: alle wegen zijn nu prima bereidbaar.
eerst reden we door een licht glooiend landschap door slaperige dorpjes en besneeuwde bossen en velden naar szigetvar, de plaats waar een grote slag tussen de hongaren en de turken is geweest, en waar kort daarna sultan süleyman aan longontsteking overleed.
nu staat er op de plaats waar het kamp van süleyman heeft gestaan een monument dat de vriendschap tussen hongarije en turkije symboliseert met grote beelden van sultan süleyman en van koning miklos (zijn tegenstander toen).
na een korte bezichtiging van szigetvar reden we verder naar pecs, een grotere plaats waar de turken ook geregeerd hebben en waar een moskee erg goed bewaard is gebleven omdat daar later een kerk van gemaakt is; erg grappig is het kruis bovenop de halve maan die op het dak van de moskee/kerk staat. pecs heeft een mooi en gezellig centrum, waar we nog wat rondliepen en aan onze koffie-verslaving toegaven.
dan verder naar mohacs, wat aan de donau ligt en waar ook een grote veldslag door de turken destijds is gewonnen, we liepen wat bij de donau en de veerpont rond en daar is aan coskuns kleding goed te zien hoe lekker het weer toen was.
we gingen rond 4 uur over de hongaars/servische grens en overnachten deze nacht in subotica.
23 Januari 2013 - 00:02
Arthur:
Ik herken die moskee/kerk! Verzwikte ik nog mijn voet, ha.